1 Smażona w panierce
Plastry purchawki panierujemy w jajku i tartej bułce a następnie smażymy na złoty kolor
2 Omlet z purchawką
1 duży plaster purchawki kroimy w kosteczkę, podsmażamy z cebulką , można dodać garść siekanej cukinii i kilka paseczków papryki, podsmażyć wszystko razem. Zalewamy 2 rozmąconymi jajkami, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy ogień. Kiedy jajko się zetnie omlet gotowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem
3 Makaron z sosem z purchawki
Kawałek dużej purchawki kroimy w kosteczkę, podsmażamy z cebulą , można dodać trochę pomidora suszonego z oliwy. Do grzybów dodajemy smietanę i gotujemy przez kilka minut. doprawiamy do smaku solą pieprzem i natką pietruszki. Mieszamy z ugotowanym makaronem np. Farfale
No to się ździwiłam🙂rośnie mi na działce purchawica a ja ją wyrzucam bo nie znałam jej od strony kulinarnej.Czas to zmienić.Dziękuję i pozdrawiam.Ciekawy blog i bardzo interesująca blogerka.
OdpowiedzUsuńRośnie na mojej działce a ja boję się ją wykorzystać bo nie znam .Czas to zmienić😊Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń