Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 września 2019

Purchawica wielka na 3 sposoby



1 Smażona w panierce

Plastry purchawki panierujemy w jajku i tartej bułce a następnie smażymy na złoty kolor




2 Omlet z purchawką 

1 duży plaster purchawki kroimy w kosteczkę, podsmażamy z cebulką , można dodać garść siekanej cukinii i kilka paseczków papryki, podsmażyć wszystko razem. Zalewamy 2 rozmąconymi jajkami, przykrywamy patelnię pokrywką i zmniejszamy ogień. Kiedy jajko się zetnie omlet gotowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem





3 Makaron z sosem z purchawki

Kawałek dużej purchawki kroimy w kosteczkę, podsmażamy z cebulą , można dodać trochę pomidora suszonego z oliwy. Do grzybów dodajemy smietanę i gotujemy przez kilka minut. doprawiamy do smaku solą pieprzem i natką pietruszki.  Mieszamy z ugotowanym makaronem np. Farfale








2 komentarze:

  1. No to się ździwiłam🙂rośnie mi na działce purchawica a ja ją wyrzucam bo nie znałam jej od strony kulinarnej.Czas to zmienić.Dziękuję i pozdrawiam.Ciekawy blog i bardzo interesująca blogerka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rośnie na mojej działce a ja boję się ją wykorzystać bo nie znam .Czas to zmienić😊Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...