Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 sierpnia 2020

Skrzydełka w jarzębinie i sosie sojowym

 

8-10 skrzydełek

marchewka

pietruszka

cebula

lubczyk  

ziele angielskie

listek laurowy 


na sos;

1 łyżka miodu

2 łyżki konfitury z jarzębiny

3-4 łyżki wina czerwonego

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

2 łyżeczki mąki ryżowej 


Skrzydełka myjemy, wkładamy do garnka wraz z marchewką, cebulą i pietruszką, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotujemy skrzydełka do miękkości. 

Skrzydełka wyjmujemy z rosołu (rosół użyjemy np. na bazę do zupy)

W głębokiej patelni umieszczamy miód, konfiturę z jarzębiny, wino i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy skrzydełka. doprawiamy pieprzem. Po kilku minutach duszenia mąkę ryżową mieszamy z niewielką ilością wody ok 2-3 łyżki .i zagęszczamy ostrożnie wlewając rozrobioną mąkę w różne miejsca. 

Tak przygotowane skrzydełka podajemy z ryżem lub pieczywem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...