8-10 skrzydełek
marchewka
pietruszka
cebula
lubczyk
ziele angielskie
listek laurowy
na sos;
1 łyżka miodu
2 łyżki konfitury z jarzębiny
3-4 łyżki wina czerwonego
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżeczki mąki ryżowej
Skrzydełka myjemy, wkładamy do garnka wraz z marchewką, cebulą i pietruszką, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i lubczyk. Gotujemy skrzydełka do miękkości.
Skrzydełka wyjmujemy z rosołu (rosół użyjemy np. na bazę do zupy)
W głębokiej patelni umieszczamy miód, konfiturę z jarzębiny, wino i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy skrzydełka. doprawiamy pieprzem. Po kilku minutach duszenia mąkę ryżową mieszamy z niewielką ilością wody ok 2-3 łyżki .i zagęszczamy ostrożnie wlewając rozrobioną mąkę w różne miejsca.
Tak przygotowane skrzydełka podajemy z ryżem lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.