1 udko z kurczaka
pół cukini
pół czerwonej papryki
1 szkl ryżu
3 szkl rosołu, bulionu, lub wody
sól
pieprz
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
chili
czerwona papryka słodka
tłuszcz do smażenia
Udko oddzielamy od kości i kroimy drobno razem ze skórką, lub jeśli ktoś nie lubi można bez skórki. W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, przysmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy mięso, przysmażamy kilka minut i wsypujemy suchy ryż, po kilku minutach podlewamy rosołem lub wodą i dodajemy resztę składników , wszystko pokrojone w kostkę. Dusimy pod przykryciem często mieszając i podlewając by ryż nam nie przypalił się i nie wysechł. Risotto musi być kleiste. Doprawiamy do smaku przyprawami.
dziekuje za przepis. Ja jeszcze robilam z https://conaobiad.com.pl/przepis/risotto-z-grzybami-i-watrobka-drobiowa/ tez przepyszne. Jeszcze raz dziekuje za przepis
OdpowiedzUsuń