Kasza pęczak ok 1 szkl
mięso z uda kurczaka
1 cebula
kilka suszonych grzybków
marchewka
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
2 szkl rosołu lub bulionu warzywnego
tłuszcz do smażenia
Mięso kroimy drobno. Cebulę siekamy w kostkę, marchewkę kroimy w słupki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy do momentu aż odparuje. Dodajemy kaszę, smażymy kilka minut, podlewamy rosołem , początkowo niewielką ilość, dodajemy suszone grzybki i startą marchewkę, dusimy często miesząjc i podlewając rosołem do momentu aż kasza będzie miękka, w razie potrzeby mozżna użyć większej ilości rosołu. Kaszotto powinno być kleiste, nie suche. Posypujemy grubo natką z pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.