100 g ziemniaków ugotowanych
1 jajko
1 szkl mąki
sól
nadzienie
200 g mięsa mielonego
kawałek cukini ok 100gpół cebuli
sól
pieprz
oregano
majeranek
60 g sera żółtego
olej do smażeniaCukinię i cebulę ktoimy w kosteczkę. Mięso wkładamy na gorącą patelnię, podsmażamy razem z cebulą i cukinią. doprawiamy do smaku i studzimy.
Ziemniaki mieszamy z mąką, dodajemy jajko i zagniatamy ciasto jak na kopytka, podsypując w razie potrzeby mąką. Dzielimy na dwie częsci i rozklepujemy dwa placki o śr ok 22-24 cm
Do wystudzonego mięsa scieramy na tarce ser i mieszamy.
Rozdzielamy nadzienie na dwie porcje i nadziewamy dwa duze pierogi , brzeg dociskamy widelcem
Czebureki smażymy na wolnym ogniu na oleju z obu stron. Podajemy z ulubionymi sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.