Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

2 stycznia 2025

Krewetki w tempurze


300 g dużych krewetek parzonych

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżka mąki kukurydzianej

1 jajko

100 ml zimnej wody

sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka sosu sojowego

1 łyżeczka sosu ostrygowego

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia

sok z połowy cytryny


Krewetki oczyszczamy, jeżeli są w skorupkach to obieramy je. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych składników, dobrze mieszamy . Maczamy krewetki i panierujemy w bułce tartej, układamy na tacy.  Rozgrzewamy olej i partiami smażymy na złoty kolor. Usmażone krewetki układamy na sałacie .

Ja podałam na mieszance sałat, troche pomidora, mogą być koktailowe, i dwie mandarynki podzielone na cząstki. sałatkę skropiłam oliwą i posypałam lekko solą i pieprzem. Po ułożeniu krewetek wszystko skropiłam sokiem z cytryny.  

Całość można podać z grzankami z bułki. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...