ciasto na spód
0,5 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki krupczatki
100 g masła
2 zółtka
szczypta proszku do pieczenia
600 g masy makowej z puszki
5 jaj
250 g masła
1 szkl cukru
2 duże jabłka
5 łyżek kaszy manny
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kajmak z puszki ok 4 łyżki.
kandyzowana zkórka pomarańczowa
Ciasto zagniatamy i wykładamy cienko na dno blaszki o wym ok 35/22. P
odpiekamy ciasto ok 12 min w temp 180 st. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Masło i cukier ucieramy na gładką masę, dodając po jednym żółtku. Dodajemy stopniowo suche składniki, następnie mak z puszki i starte jabłka oraz aromat migdałowy. Na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto makowe wlewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto, studzimy w formie, na schłodzonym wykładamy kajmak i rozzmarowujemy cienko, a nastepnie skórkę pomarańczową lekko odsączoną z syropu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.