Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

2 stycznia 2025

Makowiec japoński

 

ciasto na spód

0,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki krupczatki

100 g masła

2 zółtka

szczypta proszku do pieczenia


600 g masy makowej z puszki

5 jaj

250 g masła

1 szkl cukru

2 duże jabłka

5 łyżek kaszy manny

5 łyżek mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

kajmak z puszki ok 4 łyżki.

kandyzowana zkórka pomarańczowa


Ciasto zagniatamy i wykładamy cienko na dno blaszki o wym ok 35/22. P
odpiekamy ciasto ok 12 min w temp 180 st. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Masło i cukier ucieramy na gładką masę, dodając po jednym żółtku. Dodajemy stopniowo suche składniki, następnie mak z puszki i starte jabłka oraz aromat migdałowy. Na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy, do połączenia składników. Tak przygotowane ciasto makowe wlewamy na podpieczone ciasto. Pieczemy 50-60 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone ciasto, studzimy w formie, na schłodzonym wykładamy kajmak i rozzmarowujemy cienko, a nastepnie skórkę pomarańczową lekko odsączoną z syropu


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...