1 kurczak ok 2 kg
marynata;
1 łyżeczka słodkiej papryki

pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka cukru
ćwierć łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oliwy
buraczki;
1 kg buraczków
100 g miodu
100 g wina
1 łyżka oleju

Kurczaka umyć i oczyścić. Produkty na marynatę wymieszać i przy pomocy pędzelka nasmarować całego kurczaka dokładnie, w środku też. Odstawić na 2-3 godziny.
Piekarnik nagrzać na 220 st. Kurczaka ułożyć w brytwance podlać wodą i resztkami marynaty. Wstawić do gorącego piekarnika na ok półtorej godziny. Polewać od czasu do czasu.
W razie zbyt wczesnego podpiekania skórki przykryć kurczaka kawałkiem folii aluminiowej.

Też miałam dziś kurczaka, pycha ;)
OdpowiedzUsuńale rowniutko upieczony - jestem pelna podziwu :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam