 |
Walentynkowe galaretki
|
1 udko
1 marchewka
1 pietruszka
pół cebuli
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
listek laurowy
ziele angielskie
sok z cytryny
2 łyżki żelatyny
jajko ugotowane na twardo
2 łyżki groszku z puszki
 |
Walentynkowe galaretki
|
2 łyżki kukurydzy
kilka listków cykorii
1 papryczka peperoni
natka pietruszki
Udko oczyścić, włożyć do garnka dodać marchewkę, pietruszkę i cebulę, listek i ziele, zalać wodą ok 600 ml.
 |
Walentynkowe galaretki
|
Gotować na wolnym ogniu aż do miękkości pod koniec osolić do smaku. Przygotować foremki serduszka. Wyjąć z rosołu ugotowane mięso i marchewkę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku , żelatynę (w takich proporcjach jak podano na opakowaniu) i przestudzić. Na dnie foremek ułożyć marchewkę startą na średniej tarce, potem groszek, kukurydzę, plasterek jajka i oddzielone od kości mięso. Zalać przestudzoną galaretką i odstawić do zastygnięcia. Dekorować listkami cykorii, cieniutkimi plasterkami peperoni , rozsypać trochę groszku i ułożyć listki natki pietruszki.
Opublikowany w
Jakie fajne, takie pomysłowe:) Podobają mi się te galaretki.
OdpowiedzUsuń