ciasto
pół margaryny
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1,5 szkl maki
nadzienie
3-4 niewielkie gruszki
200 g sera białego
2 białka
0,5 szkl cukru
3 łyżki mleka
2- 3 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki lub inny
Ciasto zagnieść, formę wysmarować tłuszczem delikatnie posypać szczyptą soli (nadaje to bardzo fajnego smaku ciastu) rozłożyć i dobrze uklepać ciasto w formie, Podpiec ok 20 min w temp 200 st.
Tymczasem ubić białka na sztywną pianę, ser rozgnieść trochę widelcem, następnie w drugim naczyniu ubić mikserem z cukrem i mlekiem , dodać pianę z białek i wymieszać.
Wyłożyć na podpieczonym cieście, wyrównać. Gruszki obrać przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć na serku i do każdego dołka bo gnieździe nasiennym włożyć odrobinę dżemu lub innej konfitury (najlepsza kwaśna)
Piec 25 min w temp 180 st z nawiewem.
Po upieczeniu posypałam przyprawą do dań słodkich Kamis , można tez posypać brązowm cukrem szczyptą cynamonu, otartą skórką z cytryny.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjLh3aPiqq-lnTEbDKR9OuQao8fParR6pnbUu-tEkq2pdpSsS04Zhmrs3fqqbtpi6LRCQwbQvCoDl6BKECXpYm9SefPVXdL3pz13h9v1wfvHZ6jfXt1QoE3IHXFd1pFRQmDUx5KnIvhf7hl/s280/Tarta+z+puszystym+serkiem+i+gruszkamib2.jpg)
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1,5 szkl maki
nadzienie
3-4 niewielkie gruszki
200 g sera białego
2 białka
0,5 szkl cukru
3 łyżki mleka
2- 3 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki lub inny
Ciasto zagnieść, formę wysmarować tłuszczem delikatnie posypać szczyptą soli (nadaje to bardzo fajnego smaku ciastu) rozłożyć i dobrze uklepać ciasto w formie, Podpiec ok 20 min w temp 200 st.
Tymczasem ubić białka na sztywną pianę, ser rozgnieść trochę widelcem, następnie w drugim naczyniu ubić mikserem z cukrem i mlekiem , dodać pianę z białek i wymieszać.
Wyłożyć na podpieczonym cieście, wyrównać. Gruszki obrać przekroić na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ułożyć na serku i do każdego dołka bo gnieździe nasiennym włożyć odrobinę dżemu lub innej konfitury (najlepsza kwaśna)
Piec 25 min w temp 180 st z nawiewem.
Po upieczeniu posypałam przyprawą do dań słodkich Kamis , można tez posypać brązowm cukrem szczyptą cynamonu, otartą skórką z cytryny.
Wygląda super!!!!
OdpowiedzUsuńAleż pyszotka.... uwielbiam wszystko co zawiera w sobie gruszki
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl
cudowna !
OdpowiedzUsuńwykorzystałam ostatnio ten przepis wyszło przepysznie chodz nie puszyto :) ale to nic
OdpowiedzUsuń