![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-pQ-8B1Gad1zik3BPydp4e6WF5etPaL042j7PmRSaH0fup93ISUevolE7g7dJVJQeXBFDKiVCp439_jPL2mff0JkuTVPxJuo2Q0iI-jc9lL53IGCO4edK7NPzdL-ai7UMq6bowP7VH4MJ/s280/Kapusta+z+suszonymi+jab%C5%82kami+i+bia%C5%82%C4%85+kie%C5%82bas%C4%85b1-001.jpg)
pół główki kapusty białej ok 1,5 kg
3 garście jabłek suszonych
5-6 kiełbasek białych
1 cebula
1 marchewka
1 łyżeczka kminku
sól
kolendra młotkowana z pieprzem
1 szkl wywaru z kości wołowo drobiowych
3 łyżki oleju
Kapustę poszatkować, cebulę drobno posiekać, marchewkę pokroić w plasterki lub słupki.
W garnku na dno podlać olej, wrzucić pokrojone warzywa, chwilę podsmażyć, podlać bulionem, dodać kiełbaski przekrojone na pół , przyprawy i suszone jabłka, dusić pod przykryciem do miękkości, pod koniec odparować nadmiar płynu. Podawać do chleba lub z ziemniakami.
Kwaskowy posmak jabłek nadaje fantastycznego smaczku kapuście i nie potrzeba już pomidorów.
uwielbiam takie klimaty, swojskie, mniam :)
OdpowiedzUsuń