Moje blogi

Strony

20 kwietnia 2014

Mazurek orzechowy



1 szkl mąki
125 g margaryny
35 g mielonych orzechów
pół szkl cukru
3 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli

nadzienie
1/5 szkl mielonych orzechów
3 białka
1 szkl cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
orzechy do dekoracji

Z podanych składników zagnieść ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować ,a jeden lub kilka małych mazurków. Z reszty ciasta wykonać brzegi. Spody upiec w temp 180 st ok 15 min.

Białka ubić na pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać orzechy i sok z cytryny.
Masę rozłożyć na mazurku lub mazurkach, udekorować orzechami i zapiec ok 10 min w temp 170 st


Opublikowany w










1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.