Moje blogi

Strony

21 kwietnia 2014

Tort urodzinowy

biszkopt jasny
biszkopt ciemny
masa orzechowa
masa budyniowa
dżem jabłkowy 
dżem mirabelkowy
poncz z cytryną, cukrem i wódką
dekoracja z róż żelowanych





masa orzechowa:

1 szkl mielonych orzechów
pół szkl mleka
1 margaryna palma
1 szkl cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyzki wódki
2 łyżeczki kakao

Mleko zagotować, zalać zmielone orzechy i wystudzić. Palmę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, stopniowo dodać orzechy , sok z cytryny wódkę i kakao .

masa budyniowa:

2 budynie waniliowe
2 szkl mleka
1.5 szkl cukru pudru
2 kostki margaryny palma
sok z połowy cytryny
aromat pomarańczowy
wódka ok 2-3 łyżki
kakao

Budynie ugotować na mleku bez cukru. Wystudzić. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę po łyżce dodawać budyń az do wyczerpania. na koniec doprawić do smaku sokiem z cytryny, aromatem i wódką.
Jeśli potrzeba masę brązową , dodać kakao.

poncz:
3 szkl przegotowanej wody
50-70 ml wódki
cukier
sok i otarta skórka z cytryny

Wodę osłodzić dodać sok z cytryny i otartą skórkę oraz wódkę, mozna dodać odrobinę aromatu cytrynowego.






3 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.