Moje blogi

Strony

26 kwietnia 2014

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem, w kapuście pekińskiej.


500 g ziemniaków
500 g mięsa mielonego
1 jajko
1 kulka mozzarelli
kapusta pekińska
sól
pieprz
bazylia
oregano
majeranek
chili
2 ząbki czosnku
pół cebuli

Kapustę obrać z liści , ok 10-12 szt. Liście sparzyć i odłożyć. Ziemniaki obrać pokroić w plastry i obgotować ok 7-10 min.  Mięso wymieszać z przyprawami, dodać jajko, pokrojoną mozzarellę, drobno posiekaną cebulę i czosnek, Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać oregano bazylię majeranek i szczyptę chili. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić , wyłożyć liśćmi tak by górna część ok 8 cm wystawała poza naczynie. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków, na nim całe mięso i przykryć ziemniakami. Liście kapusty zawinąć do góry i przykryć całą zapiekankę nimi. Rękę zwilżyć oliwą i nasmarować górę zapiekanki. Okryć całość folią aluminiową i piec ok 45 min w temp 190 st. Przed zakończeniem pieczenia na chwilę odkryć by listki kapusty przyrumienić.

Podawać z sosem pomidorowym.


Opublikowany w


2 komentarze:

  1. Podoba mi się ten Twój pomysł.Muszę coś wymodzić w tym stylu.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł
    też muszę po testować
    Ciekawe pomysły i fajne przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.