ciasto;
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiWYNleSUIwnNXsYGcHaSRTzfNZADY2wH5URVsFCcsPqy_m_PbezP9P_DPUMmycF0IL6IKdkNUmVvIb4iaPrI5ku1ZtPa7d1A7YQqUclGeJnxarPiGICGxsCAsrH19pwJXwLddaG01wX_m_/s280/pierogi+z+bobemb2.jpg)
300 ml wrzątku
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
nadzienie
1 kg bobu
200 g kiełbasy
1/4 cebuli
1 łyżeczka tłuszczu
sól
pieprz
pieprz ziołowy
czosnek niedźwiedzi
Bób ugotować, odcedzić, wystudzić, przekręcić przez maszynkę, kiełbasę i cebulę drobno pokroić w kosteczkę i przysmażyć dodając łyżeczkę tłuszczu. Całość dodać do bobu, przyprawić do smaku solą, pieprzem, i czosnkiem niedźwiedzim, wymieszać nadzienie.
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i olej, zalać wrzątkiem, na początku mieszać łyżką a następnie zagnieść ciasto. Wałkować, wykrawać krążki i lepić pierożki. Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z cebulką przyrumienioną na tłuszczu, mozna dodać drobno posiekany ząbek czosnku. Posypać natką pietruszki i bazylią.
Opublikowany w
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjgRtFm_TuqLK_vstg_bzCstzvD9Qd7ZsfLpNTbajY5VMjNN5VAyMWSmIN022gr9clBzol4ImO5f2npXwE-QKmI1upvYR02VfPbiVuR1V9Z8_NXyY9JLnHHIKmp-h53Cf6sDv0l3ZarztYN/s1600/cdc.jpg)
WOW! Uwielbiam bób, uwielbiam pierogi - to coś dla mnie !
OdpowiedzUsuńPysznie !