![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUGGV5qoGBaFc0Zz8F6ejfvpUsF28AGh1U3i80GY9WU_8618z5kxCroJJWbtHXeq9FxJb05JfW1UEZ2ZYxZsKxlzkPZS-X49zl_huZY7gRA41puMCxVD8v6Q3dowjOewdkuOjD7-CREP-M/s280/Sos+s%C5%82odko+kwa%C5%9Bnyb1.jpg)
2 kg pomidorów
2 kg papryki
1,2 kg cebuli
1,2 kg marchwi
2 puszki kukurydzy
2 szkl cukru
200 ml octu
200 ml oleju
4 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki gorczycy białej
pół łyżeczki pieprzu czarnego
Pomidory zemleć lub zmiksować przy pomocy blendera. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę.
Te produkty włożyć do garnka i gotować ok 40 min, od czasu do czasu mieszając.
Marchewkę ugotować i pokroić w kostkę, dodać do sosu razem z resztą składników i gotować jeszcze 10 min. Po tym czasie sos przełożyć do słoiczków i ustawić do góry dnem.
Można zapasteryzować, ale nie jest to konieczne.
o, właśnie szukałam takiego przepisu! w końcu będę mogła zrobić sama sos słodko-kwaśny do ryżu, a nie faszerować się kupnym :)
OdpowiedzUsuń