Moje blogi

Strony

31 grudnia 2014

Schab podsuszany

Przepisów na wykonanie tego pysznego mięsa jest wiele. 
Krążąc ponad nimi wybrałam jeden i oto jest


1 kg schabu
0,5 szkl cukru
0,5 szkl soli kamiennej niejodowanej
papryka suszona 
majeranek
kilka ziaren jałowca
2 ziarna ziela angielskiego
listek laurowy
1 łyżeczka kolendry
czosnek 6-8 ząbków (w zależności od potrzeby)

Schab umyć oczyścić z błonek i tłuszczu. Osuszyć. W naczyniu zasypać cukrem i dokladnie natrzeć tak by mięso bylo w powłoce cukrowej. W tym stanie pod przykryciem wstawić do lodówki na 24 h.
Następnie umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Natrzeć w ten sam sposób solą i odstawić na 36 h.
Po upływie tego czasu posiekać czosnek, dodać przyprawy i utłuc w moździerzu.
Schab natrzeć mieszanką przypraw, włożyć do pończochy (podkolanówki)  zawiązać i zawiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu na 5-6 dni. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.