Moje blogi

Strony

13 kwietnia 2016

Udo indycze pieczone z ziemniakami w garnku rzymskim


2 podudzia z indyka (golonki)
2 marchewki
kawałek selera
1 cebula
listek laurowy
ziele angielskie
500 g ziemniaków
sól
pieprz
oregano
hyzop
czosnek niedźwiedzi
chili w płatkach

Udziec myjemy wkładamy do garnka , dodajemy marchew, seler, cebulę, listek laurowy i zielę angielskie, gotujemy ok godzinę na wolnym ogniu. Wyjmujemy z wywaru (wywar można użyć do zup)  Do garnka rzymskiego wrzucamy obrane ziemniaki, marchewkę ugotowaną pokrojoną na kawałki posypujemy ziołami , podlewamy ok pół szkl wywaru , przykrywamy i wstawiamy do piekarnika (zimnego)  nastawiamy 220 st .. po nagrzaniu zmniejszamy do 200 i pieczemy ok 45 min. Pod koniec na 15 min zdejmujemy pokrywę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.