2 średnie buraczki ćwikłowe
2 ziemniaki
2 średnie marchewki
3 filety śledzia matiasa
2 ogórki konserwowe
majonez
szczypiorek
natka pietruszki
Buraczki , marchewkę i ziemniaki gotujemy, obieramy ze skórki.
Przygotowujemy folię spożywczą rozłożoną na blacie. Buraczki kroimy w cienkutkie plasterki i układamy równą kwadratową o wymiarach ok 30x30 podstawę naszej rolady. Na wierzch równomiernie rozkładamy starte na tarce na grubych oczkach ziemniaki solimy warstwę odrobinę i posypujemy pieprzem, smarujemy cienko majonezem i posypujemy szczypiorkiem, następnie rozkładamy również startą marchewkę, uklepujemy i znów cieniutko smarujemy majonezem, wzdłuż jednego brzegu układamy pokrojony w paski ogórek i śledzia. Kolejnym trudnym etapem jest zwinięcie przy pomocy folii rolady.
Na koniec zawijamy roladę ciasno w folii spożywczej i odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Po rozwinięciu kroimy w plastry i układamy na półmisku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.