Składniki:
2-3 średnich białych kiełbasek
30-40 dkg żeberek wieprzowych
8 jajek ugotowanych na twardo
1 szkl zakwasu do żurku
1 szklanka słodkiej śmietany
2 łyżki usiekanej natki pietruszki
1 marchewka
1 pietruszka
2 łyżeczki chrzanu
majeranek
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki gorczycy białej
ziele angielskie
listek laurowy
Ugotować żeberka do miękkość z marchewką pietruszką i cebulą .
potem warzywa i mięso wyjąć Do wywaru włożyć pokrojone kiełbaski
i rozdrobnione mięso . Doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć płomień gazu gotować 10 minut . Doprawić do smaku przyprawami, dodać zakwas.
Gotować 10 minut. Zaprawić śmietanką, dodać chrzan.
Włożyć do zupy pokrojone na połówki jajka . posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.