1 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
2 łyżki siemienia
2-3 garście słonecznika
2-3 garście pestek dyni
2-3 łyżki otrąb pszennych
5 łyżeczek soli
zakwas
5 szklanek wody ciepłej (letniej)
Wymieszać składniki, odłożyć 5 łyżek ciasta na kolejny zakwas (wstawić do lodówki). Nasmarować 3 keksówki smalcem, nałożyć ciasto do połowy foremek, zostawić na 8 godzin. po wyrośnięciu posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem.
piec w temp 170 st ok 50 min, termoobieg.
Zakwas przez tydzień przechowywać w lodówce w pojemniczku.
Zakwas na ten chlebek córka dostała od koleżanki. Chlebek jest pyszny i zostanie u nas na długo, dziękujemy :)
Fajny chlebek,ale ile dałaś zakwasu
OdpowiedzUsuńtyle samo ile potem odłożyłam .. czyli ok 5 łyżek
UsuńJak przygotować zakwas??
OdpowiedzUsuńPiękny chlebuś
OdpowiedzUsuńA ile zakwasu?
OdpowiedzUsuńPiekłam już z paru przepisów ale ten chlebek jest bardzo dobry Dziękuję za przepis .
OdpowiedzUsuńIle zakwasu i jakiego?
OdpowiedzUsuńAż przeczytałam przepis jeszcze raz ... wszystko jest napisane .. hmm
UsuńPisze Pani o odłożeniu 5 łyżek ciasta na kolejny zakwas, a zakwas składa się z samej mąki żytniej i wody, natomiast w cieście jest sól i ziarna, więc proszę o wyjaśnienie jak Pani to robi.
OdpowiedzUsuńPo zatem łyżka łyżce nie równa, czy mogłaby Pani podać w gramach?