Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 lipca 2010

Dziwak

-ciasto-

Skł; 25 dkg cukru
1 margaryna
4 żółtka
60 dkg. mąki
1 łyżeczka prosz do piecz.
4 łyżki śmietany

Ciasto zagnieść, podzielić na 4 części.

-masa jabłkowa-

Skł; 1 kg. jabłek
18 dkg. cukru
5 dkg. margaryny

Jabłka zetrzeć, smarzyć z cukrem i margaryną.
Przestudzić. Wyłożyć na 1 rozwałkowane ciasto.
Przykryć ciastem 2. Piec ok. 30-40 min. 200*C.

-masa makowa-

Skł; 1 szkl. maku
2 jajka
5 dkg. margaryny
10 dkg. cukru
aromat migdałowy

Mak sparzyć, zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem.
Dodać mak i dalej ucierać. Dodać pianę z białek.
Wyłożyć blachę 3 ciastem, rozsmarować mak,
przykryć ciastem 4. piec j/w.

-masa-

Skł; 1 margaryna
1 szkl. cukru
1 galaretka


Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. wody. Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodać przestudzoną galaretkę.

PRZEŁOŻENIE - ciasto z makiem, masa, ciasto z jabłkami, polewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...