-ciasto-
Skł; 25 dkg cukru
1 margaryna
4 żółtka
60 dkg. mąki
1 łyżeczka prosz do piecz.
4 łyżki śmietany
Ciasto zagnieść, podzielić na 4 części.
-masa jabłkowa-
Skł; 1 kg. jabłek
18 dkg. cukru
5 dkg. margaryny
Jabłka zetrzeć, smarzyć z cukrem i margaryną.
Przestudzić. Wyłożyć na 1 rozwałkowane ciasto.
Przykryć ciastem 2. Piec ok. 30-40 min. 200*C.
-masa makowa-
Skł; 1 szkl. maku
2 jajka
5 dkg. margaryny
10 dkg. cukru
aromat migdałowy
Mak sparzyć, zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem.
Dodać mak i dalej ucierać. Dodać pianę z białek.
Wyłożyć blachę 3 ciastem, rozsmarować mak,
przykryć ciastem 4. piec j/w.
-masa-
Skł; 1 margaryna
1 szkl. cukru
1 galaretka
Galaretkę rozpuścić w 0,5 szkl. wody. Margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodać przestudzoną galaretkę.
PRZEŁOŻENIE - ciasto z makiem, masa, ciasto z jabłkami, polewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.