Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 lipca 2010

Faszerowany kurczak - mix





  faszerowany kurczak upieczony

2 - Kurczak udekorowany pomarańczami
3 - Kurczak faszerowany z frytkami i tzatzikami
4 - Kurczak faszerowany z kluskami śląskimi
5 - Kurczak faszerowany z ziemniakami surówką i pomarańczami


Przepis na kurczaka


1 kurczak ok 2 kg
50.dkg mięsa mielonego
1 kajzerka
1 mała papryczka chili
10 dkg pieczarek
pół cebuli
2 łyżki siekanego szczypiorku
pieprz ziołowy staropolski 
szczypta rozmarynu
sól , pieprz
2 jajka
2 łyżki oleju

dodatkowo;
2 łyżki oleju
1 jabłko
1 duża pomarańcza

Kurczaka oczyścić i wyjąc korpus kostny zostawiając tylko jedną kostkę w udkach i wszystkie w skrzydełkach.. posolić w środku i odłożyć.

Przygotować nadzienie;
Pieczarki posiekać i przysmażyć z cebulą,
kajzerkę namoczyć w mleku lub wodzie ..
papryczkę drobno posiekać ..
Dodać wszystkie składniki i wyrobić masę do nadzienia.
Włożyć nadzienie do kurczaka i zeszyć wykałaczkami i sznureczkiem.

Kurczaka ułożyć na ruszcie nad brytwanną z wodą..
Natrzeć przyprawami do pieczonego drobiu i skropić oliwą ...
Na wierzchu ułożyć cienkie plasterki jabłka..

Włożyć do piekarnika i piec ok 2 godz.
w międzyczasie wymienić spalone jabłka na nowe..
Pod koniec pieczenia (ok 20 min przed zakończeniem) zdjąć jabłka i przyrumienić kurczaka ..


























Przepis opublikowany w

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...