60 dkg wieprzowin
20 dkg dobrej kiełbasy
2 ogórki kiszone
1 marchewka
1 cebula
1,5 l rosołu
ziele angielskie
listek laurowy
majeranek
sól
pieprz
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz ziołowy staropolski, ok 1 łyżeczki
2 łyżki oleju
Mięso pokroić w paseczki posypać przyprawą i solą, odstawić na ok 2 godziny. Przysmażyć na patelni na oleju i włożyć do garnka , zalać rosołem , na reszcie tłuszczu przysmażyć cebulę i dodać do garnka. Dodać przyprawy, marchewkę pokrojoną w słupki i kiełbasę pokrojoną w paseczki, przyrumienioną na patelni, gotować wszystko do miękkości, na koniec dodać pokrojone w kostkę ogórki i koncentrat pomidorowy zagotować i doprawić do smaku w razie potrzeby. Forszmak ma być podobny do flaczków. U mnie podaje się go z bułeczką.
До сих пор я думал, что форшмак это рубленая селёдка))
OdpowiedzUsuńТеперь горизонты познания стали шире. У Вас отличный, очень интересный блог.
Успехов!
To nasze regionalne danie, pamiętam z dzieciństwa, można było je kiedyś dostać w barach i restauracjach.
Usuń