Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 lipca 2010

Gołąbki we włoskiej kapuście




Główka kapusty włoskiej

Oddzielić delikatnie liście, wyciąć najgrubszy nerw i na kilka minut włożyć do wrzątku. Osączyć i wystudzić,

Nadzienie;

2 szklanki ryżu( ugotowanego w 4 szkl. wody)
ok 60 dkg mięsa mielonego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz.
natka pietruszki

Składniki dobrze wymieszać
Nadziewać liście i układać w naczyniu żaroodpornym..
podlać olejem ok 3 łyżki i ok pół szklanki wody
przykryć, wstawić do piekarnika i dusić w temp ok 150-170°C ok 1 godzinę

Sos;
pół cebuli
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
łyżka suszonych warzyw
sól
pieprz
¾ szkl śmietany
1 łyżka mąki
natka pietruszki

cebulę podsmażyć, podlać 1 szklanką wody, dodać warzywa i koncentrat
zagotować, pogotować ok 4-5 min. śmietanę rozrobić z mąką wlać do sosu i dobrze wymieszać ... przyprawić do smaku


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...