Główka kapusty włoskiej
Oddzielić delikatnie liście, wyciąć najgrubszy nerw i na kilka minut włożyć do wrzątku. Osączyć i wystudzić,
Nadzienie;
2 szklanki ryżu( ugotowanego w 4 szkl. wody)
ok 60 dkg mięsa mielonego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól
pieprz.
natka pietruszki
Składniki dobrze wymieszać
Nadziewać liście i układać w naczyniu żaroodpornym..
podlać olejem ok 3 łyżki i ok pół szklanki wody
przykryć, wstawić do piekarnika i dusić w temp ok 150-170°C ok 1 godzinę
Sos;
pół cebuli
mały słoiczek koncentratu pomidorowego
łyżka suszonych warzyw
sól
pieprz
¾ szkl śmietany
1 łyżka mąki
natka pietruszki
cebulę podsmażyć, podlać 1 szklanką wody, dodać warzywa i koncentrat
zagotować, pogotować ok 4-5 min. śmietanę rozrobić z mąką wlać do sosu i dobrze wymieszać ... przyprawić do smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.