Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 lipca 2010

Jodełka

-ciasto-

Skł; 1,5 kost. margaryny
8 jaj
2,5 szkl. mąki
1 łyżeczka prosz. do piecz.
1 łyżeczka amoniaku
1,5 szkl. cukru
2 łyżki kakao
0,5 szkl. maku

1 duża paczka podłużnych biszkoptów.
Drylowane wiśnie i rodzynki.


Margarynę, cukier i żółtka utrzeć na puszystą masę.
Dodać mąkę, proszek i amoniak i na koniec pianę z białek. Wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części; do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej łyżkę mąki.
Do formy wyłożyć ciasto kakaowe, ułożyć pół paczki biszkoptów w jodełkę, pomiędzy biszkopty układać
wiśnie i rodzynki. Wyłożyć ciasto makowe i znów biszkopty, wiśnie i rodzynki, i na koniec ciasto białe.
Piec 30-40 min. 180*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...