Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 lipca 2010

Kantyczka



to ciasto piekę na wigilię jakoś tak sama nazwa mnie do tego skłoniła

2,5szk mąki
półtorej kostki margaryny
8 jaj
2szk cukru pudru
pół szk maku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 paczki okrągłych biszkoptów
dżem morelowy lub malinowy

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem , dodając po 1 żółtku.Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na koniec połączyć z a na ubitą z białek.Ciasto podzielić na trzy równe części.Do jednej dodać kakao, do drugiej mak, do trzeciej mąkę (2 łyżki).Na blachę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tarta wyłożyć ciasto białe, potem biszkopty posmarowane od spodu dżemem, następnie ciasto makowe, ponownie biszkopty z dżemem. Na wierzchu ułożyć ciasto kakaowe.Piec w temperaturze 180 stopni do czasu, aż się zrumieni. ok 1 godzinę..Upieczone ciasto polać dowolną polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem.



Przepis opublikowany w






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...