-ciasto-
Skł; 3 łyżki miodu
3 szkl. mąki
1 łyżka cukru
15 dkg. margaryny
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 jajko
2 łyżki śmietany
2 płaskie łyżeczki sody
Miód i margarynę roztopić.
Dodać do wymieszanej reszty składników, zagnieść ciasto.
Podzielić na 3 części, upiec 3 placki. 30 min. 200-220*C.
Jeden (najgorszy) pokruszyć.
-masa jabłkowa-
Skł; 1 kg. jabłek
1,5 galaretki wiśniowej
1 łyżka cukru
3 łyżki wody
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, usmażyć z cukrem i wodą.
Dodać do gorących jabłek galaretkę, wymieszać.
Dodać pokruszone ciasto. Przestudzić.
-masa z kaszy manny-
Skł; 0,5 l. mleka
4 łyżki kaszy manny
2 łyżki cukru
10 dkg. wiórek kokosowych
1 margaryna
Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe i kaszę mannę, ugotować, wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, ztopniowo dodać kaszę z wiórkami.
PRZEŁOŻENIE PLACKA - placek kruchy, masa jabłkowa, masa z kaszy manny, placek kruchy, polewa, wiórki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.