podroby,
wątroba ok 0,5 kg
serce, 1 szt
płucka ok 30.dkg
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
2 jajka
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
1 bułeczka namoczona w mleku (wyciśnięta)
przyprawy;
sól , pieprz,
majeranek
oregano
dodatkowo 4-5 jajek ugotowanych na twardo
podroby ugotować, zmielić razem z bułką, cebulą i czosnkiem
dodać mięso mielone, jajka i przyprawy, wlać ok pól szkl wody
dobrze wymieszać ... ....
podłużną blaszkę nasmarować tłuszczem, posypać tartą bułką
nałożyć na dno trochę mięsa , uklepać, położyć wzdłuż obrane jajka na twardo
obłożyć mięsem... uklepać i stuknąć blaszką żeby wszystko się dobrze zasklepiło
ręką rozsmarować łyżkę oliwy
posypać tartą bułką i czerwoną papryką
piec ok 1,5 godz w temp 120°C
po upieczeniu okryć szczelnie folią aluminiową żeby wierzch odmiękł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.