Naleśniki
1 jajko
2 szkl mleka
łyżeczka cukru
szczypta soli
0,5 szkl wody
mąka
Nadzienie;
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
200 g grzybów mrożonych
1 jajko
2 szkl mleka
łyżeczka cukru
szczypta soli
0,5 szkl wody
mąka
Nadzienie;
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
200 g grzybów mrożonych
sól
kminek
majeranek
pieprz
3 łyżki oleju (ciemnego rzepakowego)
natka pietruszki
1 jajko
dodatkowo;
2-3 jajka
bułka tarta
tłuszcz
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, usmażyć na złoty kolor.
Grzyby uprzednio namoczyć i ugotować. Kapustę wypłukać, trykrotnie. Na oleju przysmażyć cebulę dodać kapustę i podlać 2/3 szkl wody. Wstawić na ogień do duszenia, w tym czasie posiekać grzyby dodać przyprawy, dusić aż do miękkości i odparowania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić. Dodać trochę posiekanej natki pietruszki i jajko, wymieszać.
Nadziewać naleśniki i zawijać w kopertkę .Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać z każdej strony na złoty kolor.
Podawać z czerwonym czystym barszczykiem
pieprz
3 łyżki oleju (ciemnego rzepakowego)
natka pietruszki
1 jajko
dodatkowo;
2-3 jajka
bułka tarta
tłuszcz
Z podanych składników przygotować ciasto naleśnikowe, usmażyć na złoty kolor.
Grzyby uprzednio namoczyć i ugotować. Kapustę wypłukać, trykrotnie. Na oleju przysmażyć cebulę dodać kapustę i podlać 2/3 szkl wody. Wstawić na ogień do duszenia, w tym czasie posiekać grzyby dodać przyprawy, dusić aż do miękkości i odparowania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić. Dodać trochę posiekanej natki pietruszki i jajko, wymieszać.
Nadziewać naleśniki i zawijać w kopertkę .Gotowe krokiety panierować w jajku i bułce tartej i obsmażać z każdej strony na złoty kolor.
Podawać z czerwonym czystym barszczykiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.