Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 lipca 2010

Kurczak Faszerowany




jeden kurczak ok 1,7- 2,0 kg

nadzienie
35.dkg mielonego mięsa
ok 15 dkg wątróbek drobiowych (pokroić w kostkę)
1 kajzerka namoczona w mleku
1 jajko
1 ząbek czosnku
sól, pieprz, przyprawy
natka pietruszki




Kurczaka umyć i pomału usunąć z niego kości zaczynając od kupra a kończąc na szyi (małym ostrym nożem pomału odcinamy kości od mięsa), starając się nie przeciąć skórki. zostawiamy tylko jedną kostkę w udku i kostki w skrzydełkach.

kurczak bez kości nie wygląda zbyt atrakcyjnie Teraz mięso nacieramy solą i pieprzem i bierzemy się za farsz. Mieszamy wszystkie składniki razem wyrabiając jednolitą masę. Kurczakowi zawiązujemy szyję, aby podczas faszerowania nie uciekał nam farsz, i wkładamy do środka całe nadzienie. zszywamy wykałaczkami i sznureczkiem.smarujemy olejem, posypujemy czerwoną papryką podlewamy nie calą szklankę wody i pieczemy ok 1,5 godziny w temp 200
od czasu do czasu polewamy wytworzonym sosem

pod koniec mieszamy

1 łyżkę miodu,
1 łyżkę oleju i
łyżeczkę słodkiej papryki..

tym posmarować kurczaka i doprowadzić do mocnego zrumienienia.
w tym czasie pilnować bo miód może sprawić ze kurczaczek nam sie przypali..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...