3 szkl. mąki
4 łyżek cukru
2 żółtka
1 jajko
5 dkg drożdży
1 szkl śmietany
7 dkg margaryny lub oleju
Smietanę rozmieszać z cukrem i drożdżami ..Wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto.
Nadzienie
30 dkg pieczarek
1 cebula
sól pieprz
natka pietruszki
1 łyżka oleju
Cebule posiekać podsmażyc na oleju i dodać drobno pokrojone pieczarki ,
Usmażyć .. przyprawić solą i pieprzem dodać natkę i wymieszać..
Ciasto wałkować cienko pokroić na kwadraty kłaść łyżeczkę pieczarek i przykrywać kratką z ciasta, (wykonaną specjalnym radełkiem lub zwykłą kratką z paseczków).. nadmiar ciasta odciąć.. odstawić na trochę do wyrośnięcia, w tym czasie nagrzać piekarnik ..
Piec w temp 175°C na rumiany kolor.. pod koniec pieczenia wyjąć i posmarować rozmąconym białkiem jajka .. jeszcze na chwilę włożyć do piekarnika.
Podawać z czerwonym barszczykiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.