Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 lipca 2010

Piegus z gruszkami

Skł; 4 jajka
1 szkl. maku
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 łyżeczki prosz. do piecz. .
1 szkl. stopionego masła
sok z cytryny

dodatkowo
5 gruszek
galaretka



Gruszki obrać, pokroić na ósemki. Włożyć do wody zakwaszonej
sokiem z cytryny. Mak podprażyć na suchej patelni, ostudzić,
zemleć. Jajka ubić z cukrem, dodać mak mąkę i proszek.
Wlać letnie masło. Wyłożyć do blachy, posypać pokruszonymi biszkoptami
ułożyć osączone gruszki, okrągłą stroną do wierzchu, wcisnąć
Piec 45 min. 180*C.
Po wystudzeniu gruszki na cieście posmarować zastygającą
galaretką, podawać z bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...