Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 lipca 2010

Polędwiczka miodowa ze śliwkami





1 słodka polędwiczka
garść suszonych śliwek
garść dużych rodzynek
przyprawa do mięs "prymat"
sól
pieprz
2-3 łyżeczki miodu

Polędwiczkę naciąć wzdłuż tak by stała sie prostokątnym płatem do nadziewania.
Na polędwiczce wysypać rodzynki i śliwki, posypać solą pieprzem i przyprawą do mięs.
Następnie polędwiczkę złożyć, spiąć wykałaczkami i zasznurować sznureczkiem lub mocną nitką.. oblać miodem.. 
Zawinąć w folię aluminiową. i ułożyć w brytwannie..

ziemniaczki pieczone;

kilka ziemniaków 
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
2 łyżeczki miodu

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, wymieszać olej miód i przyprawy, oblać ziemniaki i wymieszać...

Wyłożyć ziemniaki dookoła polędwiczki podlać ok 3/4 szkl wody i piec ok godziny .. po tym czasie rozwinąć polędwiczkę, przemieszać ziemniaki i piec jeszcze ok 15-20 min do ładnego zrumienienia mięsa.

Nałożyć ziemniaki na talerze, z polędwiczki najpierw usunąć wykałaczki, potem odkleić delikatnie sznureczek i pokroić w grube plastry .. podawać z dowolną sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...