1 słodka polędwiczka
garść suszonych śliwek
garść dużych rodzynek
pieprz ziołowy staropolski
sól
pieprz
2-3 łyżeczki miodu
Polędwiczkę naciąć wzdłuż tak by stała sie prostokątnym płatem do nadziewania.
Na polędwiczce wysypać rodzynki i śliwki, posypać solą pieprzem i pieprzem.
Następnie polędwiczkę złożyć, spiąć wykałaczkami i zasznurować sznureczkiem lub mocną nitką.. oblać miodem..
Zawinąć w folię aluminiową. i ułożyć w brytwannie..
ziemniaczki pieczone;
kilka ziemniaków
2-3 łyżki oleju
sól
pieprz
2 łyżeczki miodu
Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki, wymieszać olej miód i przyprawy, oblać ziemniaki i wymieszać...
Wyłożyć ziemniaki dookoła polędwiczki podlać ok 3/4 szkl wody i piec ok godziny .. po tym czasie rozwinąć polędwiczkę, przemieszać ziemniaki i piec jeszcze ok 15-20 min do ładnego zrumienienia mięsa.
Nałożyć ziemniaki na talerze, z polędwiczki najpierw usunąć wykałaczki, potem odkleić delikatnie sznureczek i pokroić w grube plastry .. podawać z dowolną sałatką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.