Pulpety z indyka w sosie curry



pulpety;
mielone mięso z uda indyka
szczypiorek
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski 
1 jajko

słodka mielona papryka
300 ml rosołu


Wszystkie składniki dobrze wymieszać a nawet przemielić w robocie
Zagotować rosół
Z mięsa robić spore kulki i od razu wrzucać na wrzątek.. gotować ok 5-7 minut

sos curry;

pól cebuli drobno posiekać, zalać odtłuszczonym mlekiem ok 3/4 szkl
i zagotować, dodać 2 łyżeczki przyprawy curry i 3 łyżeczki mąki kukurydzianej rozrobionej w 1/4 szkl mleka.. ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotować .. włożyc do sosu ugotowane wcześniej pulpety .. zgasić ogień i przykryć na kilka minut pokrywką
Pulpety z sosem podawać z marchewką lub surówką

Komentarze