3 szkl. mąki,
5 łyżek cukru,
2 żółtka,
1 jajko,
5 dkg drożdzy,
1 szkl. śmietany,
7 dkg. margaryny lub oleju..
śmietanę wymieszać z cukrem i drożdżami, wszystkie składniki zagnieść na luźne ciasto. Nie czekam aż wyrośnie tak jak z innymi ciastami drożdżowymi. Robię od razu, dopiero gotowe zostawiam do podrośnięcia.
Nadziewać można dowolnie: marmoladą, serem, czy mięsem... a nawet kapustą
dodam tak od siebie, że z tego ciasta robię paszteciki na święta... i również małe obwarzanki gotowane w oleju, do ciasta na obwarzanki należy dodać łyżkę spirytusu...
:-) i jeszcze jeden sekret... smaruję jajkiem dwa razy.. raz przed włożeniem do piekarnika, a drugi 5 min przed wyjęciem...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.