1/2 kg filetów rybnych bez ości (np. dorsz)
2 marchewki
1 pietruszka
1/2 selera
2 cebule
3 łyżki koncentratu pomidorowego
oliwa/olej
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki
mąka, sól, pieprz, cukier, 3 liście laurowe, ziele angielskie, sok z cytryny
Rybę posolić i skropić sokiem z cytryny, otoczyć w mące i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Warzywa obrać, umyć, cebulę pokroić drobno, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w słupki. W rondlu rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulkę, następnie dodać pozostałe warzywa liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz i odrobinę cukru (1/2 łyżeczki). Całość zalać niewielką ilością wody. Dusić pod przykryciem 30 minut. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę poddusić. Usmażoną rybę ułożyć na półmisku i obłożyć jarzynką.. udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.