Ryba pod beszamelem



filety ryby (dorsz mintaj, szczupak)
tymianek
pieprz ziołowy
sos beszamelowy
2 łyżki mąki
2 szklanki mleka
3 łyżki masła
gałka muszkatołowa

biały pieprz, sól


Masło roztopić i rozetrzeć z mąką na gładką masę. Dolać cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszać żeby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Rybę ułożyć w brytwance i posypać przyprawami, oblać sosem...zapiec w piekarniku ok 30 min 180 C

podawać z ziemniakami i surówką


Surówka

3 jabłka
1 mała cebula
2 łyżki śmietany
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
trochę soku z cytryny

jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach
cebulę pokroić w półtalarki , dodać cukier, sól, sok z cytryny
wymieszać ze śmietaną

Komentarze