pół szklanki mleka
4 jajka
4 opakowania serków homogenizowanych wanilinowych
1 szklanka cukru
1 op. żelatyny
200 g masła
galaretka (może być dwie)
paczka herbatników szkolnych
pół kostki margaryny
truskawki lub inne owoce
Herbatniki dokładnie zgnieść , można w robocie, wymieszać z margaryną i dokładnie ugnieść na dnie tortownicy.
Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek.
Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą puszystą masę (cukier powinien się całkiem rozpuścić),
dodać stopione, przestudzone masło. Wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, wlać do przygotowanej masy. Dodać serki
homogenizowane , znów wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek.Dodać ją do masy serkowej - żeby była jak najbardziej puszysta. Przygotowaną masę wyłożyć do tortownicy na herbatnikowe ciasto i wstawić do lodówki. Gdy całkiem stężeje, po zastudzeniu zalać galaretką i ponownie wstawić do lodówki. można dać dwa kolory galaretek ..
Po zastudzeniu i wyjęciu z tortownicy udekorować truskawkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.