masa serowa-
Skł; 1 kg. sera
25 dkg. masła
6 jajek
30 dkg. cukru pudru
sok z cytryny
2 łyżki mąki ziemn
sok z cytryny
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i dalej ucierać.
Na końcu dodać pianę z białek, wymieszać.
-masa makowa-
Skł; 25 dkg. maku
2 jajka
5 dkg. margaryny
10 dkg. cukru
aromat migdałowy
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
0,5 szkl. siekanych orzechów
Mak sparzyć, zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem.
Dodać mak i dalej ucierać. Dodać pianę z białek.
-dodatkowo-
5 op. herbatników
Na dnie blachy ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć i równo rozsmarować masę makową, przykryć
warstwą herbatników. Wyłożyć i wyrównać masę serową. Piec ok. 1 godz w temp 180 st.
Po upieczeniu pozostawić w blaszce do wystudzenia, polać polewą.
Skł; 1 kg. sera
25 dkg. masła
6 jajek
30 dkg. cukru pudru
sok z cytryny
2 łyżki mąki ziemn
sok z cytryny
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i dalej ucierać.
Na końcu dodać pianę z białek, wymieszać.
-masa makowa-
Skł; 25 dkg. maku
2 jajka
5 dkg. margaryny
10 dkg. cukru
aromat migdałowy
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
0,5 szkl. siekanych orzechów
Mak sparzyć, zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem.
Dodać mak i dalej ucierać. Dodać pianę z białek.
-dodatkowo-
5 op. herbatników
Na dnie blachy ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć i równo rozsmarować masę makową, przykryć
warstwą herbatników. Wyłożyć i wyrównać masę serową. Piec ok. 1 godz w temp 180 st.
Po upieczeniu pozostawić w blaszce do wystudzenia, polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.