Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 lipca 2010

Sernik Maciuś

masa serowa-
Skł; 1 kg. sera
25 dkg. masła
6 jajek
30 dkg. cukru pudru
sok z cytryny
2 łyżki mąki ziemn
sok z cytryny

Masło utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać ser i dalej ucierać.
Na końcu dodać pianę z białek, wymieszać.

-masa makowa-

Skł; 25 dkg. maku
2 jajka
5 dkg. margaryny
10 dkg. cukru
aromat migdałowy
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
0,5 szkl. siekanych orzechów

Mak sparzyć, zemleć. Żółtka utrzeć z margaryną i cukrem.
Dodać mak i dalej ucierać. Dodać pianę z białek.

-dodatkowo-
5 op. herbatników

Na dnie blachy ułożyć warstwę herbatników, wyłożyć i równo rozsmarować masę makową, przykryć
warstwą herbatników. Wyłożyć i wyrównać masę serową. Piec ok. 1 godz w temp 180 st. 

Po upieczeniu pozostawić w blaszce do wystudzenia, polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...