Przygotować kruchy spód
Skł; 2 szkl. mąki
3/4 szkl. cukru
2 żółtka
1 jajko
1 łyżka śmietany
0,5 kost. margaryny
1 łyżeczka prosz. do piecz.
zagnieść. podpiec
-ciasto kiślowe-
Skł; 5 jajek
1 szkl. cukru
5 kiśli bez cukru
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Jajka ubić z cukrem, porcjami dodać kiśle i proszek. Upiec w dużej blasze ok. 30 min. 180*C. Wyciąc z ciasta kółeczka, kieliszkiem.
-masa serowa-
Skł; 4 żółtka
1 kg. sera
0,5 szkl. oleju
1 budyń śmietankowy
sok z jednej cytryny
1 szkl. cukru
2 szkl. mleka
4 białka + 0,5 szkl. cukru
Składniki na masę serową zmiksować, dodać pianę i wycięte wcześniej kółeczka z ciasta kiślowego, delikatnie wymieszać i wylać do blaszki na podpieczony spód. Piec ok. 1 godz. 180*C.
-masa jabłkowa-
Skł; 1 kg. jabłek
0,5 szkl. cukru
2 galaretki wiśniowe
reszta ciasta kiślowego
Jabłka zetrzeć, usmażyć z cukrem, dodać galaretkę i pokruszone ciasto, przestudzić. Masę wyłożyć na zimny sernik.Wystudzić, polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.