ciasto kruche;
4 szkl. mąki
1 kostka margaryny
1 szkl. cukru
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 jajka
2 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść, 3/4 ciasta wyłożyć na blachę i podpiec resztę zostawić na kratkę
masa serowa;
1 kg sera białego
1 margaryna
2 szkl. cukru
1 budyń cytrynowy
6 jajek
cukier waniliowy
rodzynki
skórka pomarańczowa kandyzowana lub z syropu
Ser zmielić 2 razy.
Utrzeć margarynę i cukier dodając po jednym żółtku, następnie dodać stopniowo ser i budyń.
Białka ubić na pianę i wymieszać z serem, dodać bakalie.
masę wyłożyć na podpieczone ciasto i ułożyć dekoracyjnie kratkę.
piec 1 godzinę w temp ok 180°C
Sernik wyjąć z blachy dopiero po wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.