Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 lipca 2010

Spaghetti z klopsikami wołowymi




łyżka masła
łyżka mąki
200 ml bulionu wołowego
40 dkg pomidorów z puszki
2 łyzki przecieru pomidorowego
łyżeczka cukru
1 cebula
1 łyżeczka słodkiej papryki
40 dkg mięsa mielonego wołowego
10 dk bułki tartej
100 ml mleka
3-4 łyżki oliwy
sól
pieprz
kosteczka bazyliowa KNORR
makaron


Bułkę namoczyć w mleku odczekać trochę i połączyć z mięsem i papryką i przyprawami
uformować małe klopsiki.
sos; rozgrzać połowę masła dodać mąkę i podgrzewać ok 2 min ciągle mieszając, dodać bulion wymieszać i gotować 5 min dodać pomidory i przecier, kosteczkę bazyliową i cukier doprawić solą i pieprzem i gotować ok 20 min
Na patelni rozgrzać masło i olej i na średnim ogniu usmażyć klopsy na rumiany brązowy kolor.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać sosem.. zapiekać ok 20 min w 180 st
Ugotować makaron .. rozłożyć na talerzach dodać klopsy i sos .. przybrać bazylią lub natką pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...