Stefanka

-ciasto-

Skł; 3 szkl. mąki
1 jajko
1 łyżka sody
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
4 dkg. masła


Mleko, cukier, miód i masło zagotować.
Gorącą masą zalać mąkę, zarobić ciasto, dodać jajko i sodę,
zagnieść ciasto, podzielić na 4 części, od razu (ciepłe) rozwałkować.
Upiec placki na złoty kolor.

-masa-

Skł; 3/4 l. mleka
5 łyżek kaszy manny
3 żółtka
2 cukry waniliowe
1 szkl. cukru
1,5 kost. margaryny


Kaszę ugotować z dodatkiem żółtek i cukru, wystudzić.
Margarynę utrzeć, stopniowo dodawać kaszę mannę.
Ciasta przełożyć masą, polać polewą.

Komentarze