-ciasto-
Skł; 4 szkl. mąki
1 szkl. cukru
4 żółtka
1 jajko
2 łyżka śmietany
1 kost. margaryny
2 łyżeczki prosz. do piecz.
Zagnieść. Podzielić na 4 części.
dodatkowo
1,5 kg. jabłek
Zetrzeć i posłodzić.
białka
4 łyżki cukru
wiórki kokosowe
piane z białek ubić z cukrem i wymieszać z wiórkami kokosowymi
Spody podpiec, wyłożyć po połowie jabłek, przykryć pozostałymi plackami.
Na jednej z szarlotek wyłożyć pianę z białek, upiec oba placki.
-masa-
Skł; 0,5 l. mleka
2 budynie jasne
6 łyżek cukru
1 margaryna
sok z cytryny
aromat cytrynowy
Ze składników ugotować budyń. Wystudzić.
Margarynę utrzeć, stopniowo dodać budyń.
Doprawić sokiem i aromatem.
Szarlotki przełożyć masą, umieszczając pod spodem tę z kokosanką. Superszarlotkę polać polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.