Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 sierpnia 2010

Drożdżowe chałki i obwarzanki




Wypiek na kamieniu

FRATELLI  PIZZA STONE


0,5 l mleka
2,5 dkg drożdży
2 łyżki cukru
1 jako
1 żółtko
1 łyżka margaryny
ok 1 kg mąki


Mleko podgrzać .. (najlepiej na letnie) drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru 1 łyżeczką mąki i 2 łyżkami mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Do mleka dodać mąkę (ok 0,5 szkl) wymieszać na rozczyn.. Jajko i żółtko ubić na pianę z cukrem .. Wlać do rozczynu ubite jajka i wyrośnięte drożdże i miękką margarynę, stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać ręką. Nie musi wejść cały kilogram .Lepiej kiedy ciasto jest luźne. Mieszać aż ciasto będzie odstawać od ręki. Uklepać, posypać mąką i odstawić na ok pół godziny do wyrośnięcia.
Z ciasta formować chałki albo obwarzanki wedle uznania. Poczekać aż bułeczki wyrosną, posmarować białkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 170 st . do 40 mim, pod koniec pieczenia posmarować białkiem jeszcze raz dla uzyskania ładnego koloru i połysku.  
Na kamieniu piec w temp 250 st do zrumienienia.. potem temperaturę zmniejszyć do 175 i piec w sumie ok 35 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...