2 młode cukinie
pół papryki żółtej
pół papryki czerwonej
150 gr mięsa mielonego
2 plasterki boczku wędzonego
ćwierć cebuli
sól
pieprz
przyprawa do mięs
1 jajko
2 plastry żółtego sera
pół słoiczka koncentratu
Cukinie pokroić w kawałki, długości ok 6 cm.. wyżłobić wnętrze łyżką ..Połowę środków zostawić do nadzienia. Mięso, środki cukinii, po ćwierci obu papryk pokroić w paseczki dodać cebulę i boczek, przyprawić do smaku i udusić. Nadzienie przestudzić i dodać jajko .. wymieszać .. Cukiniowe miseczki ustawić w głębokiej patelni lub szerokim rondlu.. Podlać sosem; Wymieszać koncentrat pomidorowy z wodą 1:1 dodać sól i pieprz. Wkroić do sosu resztę papryki i odrobinę cebuli. Nadziać cukinie przygotowanym nadzieniem przykryć każdą porcję plasterkiem żółtego sera i wstawić na wolny ogień pod przykryciem do duszenia, na ok pół godziny.. Podawać z sosem i sałatką.
podoba mi się taka forma, bo ja zawsze do faszerowania cukinię przekrajałam w poprzek.
OdpowiedzUsuń