Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
6 sierpnia 2010
Kawa po Grecku
Jest przyrządzana w mosiężnych lub miedzianych rondelkach z długą rączką (tygielek, po Grecku briki ) Podaje się napój bardzo słodki. Używa się do jego przyrządzania kawy bardzo drobno zmielonej, na mączkę. Jako dodatek - ciastka lub obrane pomarańcze, winogrona i inne słodkie owoce.
Należy wziąć 1 łyżeczkę na na każdą porcję, wymieszać z taką samą ilością cukru i wlać odpowiednią ilość wody, aby otrzymać żądaną liczbę małych porcji. Postawić naczynie na malutkim ogniu, zagotować nie mieszając, zestawić z ognia i znów postawić na ogniu i zagotować; napój tym razem się spieni. Zamieszać i zdjąć z ognia. Poczekać 20 sek. i zagotować po raz trzeci. Zamieszać odczekać chwilkę aż osad opadnie i napełnić filiżanki kawą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.