na 2 osoby
6 skrzydełek
3-4 ziemniaki
1 marchewka
2 łyżki kukurydzy
100 gr pieczarek
1/4 papryki czerwonej
2 łyżki miodu
1 łyżka oliwy
łyżeczka soku z cytryny
sól
przyprawa do drobiu
przyprawa do ziemniaków
pół cebulki
olej do smażenia
natka pietruszki
Skrzydełka oczyścić i umyć. Oliwę, sok z cytryny przyprawę do drobiu i miód wymieszać i natrzeć wszystkie skrzydełka. Pozostawić je w tej marynacie na ok 2-3 godziny. Ziemniaki obrać i obgotować razem razem z marchewką ok 10 min. Odcedzić i pokroić na spore kawałki, marchewkę na plasterki.
Skrzydełka przyrumienić z obu stron i włożyć do naczynia przygotowanego do duszenia. Osobno razem z cebulką przyrumienić pieczarki dodać do skrzydełek, posypać kukurydzą i drobno pokrojoną papryką. Ziemniaki skropić olejem, posypać przyprawą do ziemniaków i przemieszać, wyłożyć obok skrzydełek. podlać ok 200 ml wody lub bulionu warzywnego i dusić ok 20-25 min. Podawać udekorowane plastrem ananasa.
Przepis nagrodzony w konkursie Knorr
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.