70 dkg wieprzowiny od szynki
05 kg śliwek węgierek
3-4 śliwki suszone
1 cebulapieprz ziołowy staropolski
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
odrobina suszonej bazylii
2 łyżeczki śmietany
1 łyżka mąki
Mięso w całości (najlepiej podłużny kawałek) obsmażyć z każdej strony na rumiano, włożyć do garnka podlać szklanką wody i dodać przyrumienioną cebulkę oraz posiekane drobno suszone śliwki i pokrojone na kawałki śliwki surowe ok 5 szt. Dusić pod przykryciem ok 40 min, w razie potrzeby dolać wody. Na koniec sos zagęścić mąką rozrobioną z ok pół szkl wody i śmietaną.
Mięso podawać z ziemniakami pokrojone w plastry , polewać sosem.
Jako dodatek proponuję śliwki pokrojone i kalafior z wody.
Zamiast mąki i śmietany sos można zagęścić sosem pieczeniowym ze śliwką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.