Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 września 2010

Wieprzowina w śliwkach



70 dkg wieprzowiny od szynki
05 kg śliwek węgierek
3-4 śliwki suszone
1 cebula
pieprz ziołowy staropolski 
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
sól
pieprz
odrobina suszonej bazylii
2 łyżeczki śmietany
1 łyżka mąki



Mięso w całości (najlepiej podłużny kawałek) obsmażyć z każdej strony na rumiano, włożyć do garnka podlać szklanką wody i dodać przyrumienioną cebulkę oraz posiekane drobno suszone śliwki i pokrojone na kawałki śliwki surowe ok 5 szt. Dusić pod przykryciem ok 40 min, w razie potrzeby dolać wody. Na koniec sos zagęścić mąką rozrobioną z ok pół szkl wody i śmietaną.
Mięso podawać z ziemniakami pokrojone w plastry , polewać sosem.
Jako dodatek proponuję śliwki pokrojone i kalafior z wody.

Zamiast mąki i śmietany sos można zagęścić sosem pieczeniowym ze śliwką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...